Freek de Jonge

Vrede op aarde
  • vr 1 nov ’24
    20:15 uur
    grote zaal
  • De prijs is inclusief consumptie. Deze staat voor u klaar in de pauze, of na afloop wanneer er geen pauze is.

Freek de Jonge is tachtig geworden en blikt terug op hét, en op zijn jaar.

20 juni van dit jaar presenteerde Freek zijn nieuwe boek De Zeeuwse jaren in de Haarlemse schouwburg. Het was precies 55 jaar geleden dat Neerlands Hoop daar in première ging. Tot verrassing van het publiek maakte Freek er à l' improviste een heuse conference van met veel trefzekere verwijzingen naar de actualiteit. Een enkele toeschouwer verzuchtte de 'oude Freek' weer te hebben gezien. Het gaf de 80-jarige komiek het vertrouwen een eerder afgezegde tournee in een iets andere vorm weer op te pikken. Minder voorstellingen, kleinere zalen en dichter in de buurt onder het motto: vrede op aarde.

Dit is een van de 25 jubileumvoorstellingen. We raden u van harte aan na afloop van deze voorstellingen nog even na te genieten in de foyer. Daar trakteren we u graag op lekkers en op leuke horeca-aanbiedingen, zoals een taartje bij de koffie voor de prijs van 25 jaar geleden.

Freek de Jonge vormde aan het begin van zijn carrière samen met Bram Vermeulen het duo Neerlands Hoop in Bange Dagen. Samen veranderden ze het aangezicht van het Nederlandse cabaret voorgoed. Daarna ging Freek solo en bleef zichzelf vernieuwen. Van een hechte eenheid uit het begin van zijn solocarrière, naar een veel speelsere opbouw daarna, inclusief enkele programma’s die louter uit muzikale nummers bestaan.

In totaal is dit meer dan vijftig jaar theater waar maar één werkelijke ‘rode draad’ doorheen loopt: de lach. De grappen vormen iedere voorstelling opnieuw de bouwstenen voor het dramatisch geheel. Ze zijn het fundament voor Freeks parabels en andere verhalen. Dit alles met maar één doel: het publiek in de spanningsboog van de avond vangen en tot volledige overgave dwingen, zodat het wonder kan geschieden, het wonder van de totale concentratie: het absoluut denken aan totaal niets.

credits

foto Paul Tolenaar