Themater
-
wo 5 mrt ’25
- deuren open
- 19:00 uur
- aanvang
- 19:30 uur
grote zaal ongeplaceerd
Wat is ‘normaal’ en wat betekent het als iemand anders denkt en reageert? Over neurodivergentie (autisme e.v.).
De Stichting Themater nodigt jong en oud uit voor het bespreken van dit thema. Op 5 maart 2025 staat het thema neurodiversiteit centraal bij onze Themater-bijeenkomst in het Isala-theater. Iedereen kent wel mensen die dyslectisch zijn of (licht) autistisch. Die personen noemen we met een moeilijk woord neurodivergent.
Neurodiversiteit is een parapluterm voor allerlei soorten van verschillen tussen de breinen van mensen. Niet ieder mens is eender en ontwikkelt zich op eenzelfde manier. Dat geldt motorisch maar ook psychologisch en qua denkvermogen. Mensen denken en leren op verschillende manieren. Dat wordt wel uitgedrukt in een soort van verdeling. Een heel grote groep doet dat tot op zekere hoogte vergelijkbaar. Bij zo’n 20% gebeurt dat duidelijk wat anders. Er is dus sprake van (neuro)diversiteit – lees verschil – in de wijze waarop mensen zich mentaal ontwikkelen. Er zijn grote verschillen hoe bij mensen het brein werkt. Met neurodivergent wordt dan die groep bedoeld (die 20%) die min of meer te onderscheiden is van degenen met een ‘normale’ ontwikkeling en een ‘normaal’ brein. Binnen deze groep bestaan vervolgens weer hele grote verschillen.
Jarenlang werd dat anders denken en reageren door veel mensen gezien als een afwijking of een ziekte. Dat is het dus totaal niet. Wel betekent het dat (een deel van) deze personen juist door de wijze waarop anderen hiermee omgaan, het soms moeilijk heeft om volwaardig te functioneren. Gelukkig weten we steeds meer over ADHD, dyslexie, autisme en andere varianten en ook hoe ‘wij deze personen in hun kracht kunnen zetten’, Wij weten steeds beter hoe op school, op het werk of in de thuissituatie met neurodivergente personen om te gaan.
Het bespreken van dit thema is interessant genoeg om meer te weten te komen over wat neuro-diversiteit en -divergentie voor ons betekenen. Deze avond kan bijdragen aan verdere bewustwording van de thematiek en hoe wij deze personen inclusiever kunnen benaderen. Deskundigen vertellen niet alleen wat wij inmiddels hierover weten, maar ook hoe wij met deze personen – en misschien bent u het zelf wel – kunnen omgaan.
Sprekers
- Professor doctor L(eon) C. de Bruin, hoogleraar filosofie van cognitie en taal. Radboud Universiteit Nijmegen
- dr. S(ebastian) Cardona, psychiater en directeur Zorg Rijnmond Youz.
Zoals altijd is de inloop in het Capelse Isala Theater 5 maart om 19.00 uur en start de avond om 19.30 uur.
Meld u nu snel aan en wijs andere potentieel geïnteresseerden op deze avond! Graag tot 27 november in het Isala Theater.
meld u hier aan