Lee

Kate Winslet, Alexander Skarsgård e.a.

'Lee geeft een veelzijdig beeld van de vrijgevochten Miller. Ze was koppig, ongekend moedig en getalenteerd, maar ook lastig. Winslet is geknipt voor de rol [...] fraaie, ontroerende film.' (★★★★de Volkskrant)

Lee schetst een intiem portret van de legendarische oorlogsfotograaf Lee Miller (1907-1977), die enkele van de meest iconische beelden van de 20ste eeuw vastlegde. Na een succesvolle carrière als model en mode-icoon aan de Franse Côte d’Azur, kiest ze tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een rol als oorlogsfotograaf, wat in de door mannen gedomineerde perswereld niet eenvoudig is. Via haar connecties in de modewereld kan ze als persfotograaf bij de Vogue aan de slag, waar ze de gruwelijkheden van de oorlog documenteert, van de frontlinies tot de concentratiekampen. Haar werk toont zowel de wreedheid van de oorlog als de veerkracht van de slachtoffers, maar de persoonlijke tol die ze betaalt is hoog, omdat ze geconfronteerd wordt met diepgeworteld trauma.

De film, geregisseerd door Ellen Kuras (Eternal sunshine of the spotless mind), toont ook Miller’s beroemde zelfportret in de badkuip van Adolf Hitler. Oscarwinnares Kate Winslet speelt overtuigend de vrijgevochten, vastberaden Miller.

Lee
dit is een:

credits

regie Ellen Kuras duur 116 minuten, met pauze